Egészség Munkacsoport

Egészségváros, szűrések és kapcsolódó specifikus témák, projektek

Szűrőkamion Kőbányán 
– A munkacsoport kiemelt projektje 2023 júniusában –

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja hazánk legnagyobb humanitárius egészségvédelmi programja, amely több ezer magyar állampolgárnak segít megismerni saját egészségi állapotának alakulását ingyenes átfogó szűrővizsgálatokon és széleskörű életmód tanácsadáson keresztül.

Az országosan is egyedinek számító kőbányai szektorközi együttműködés, a Kőbánya Gazdasági és Innovációs Tanács – X-GAIN, mely az önkormányzat, a vállalati szféra és helyi közösségi szereplők összefogásával létrejött partnerség, aranyfokozatú támogatásának köszönhetően tudott 8 napra Kőbányára jönni a szűrőprogram, amelynek keretében több mint 40 féle ingyenes szűrővizsgálat volt elérhető a kőbányai lakosok és munkavállalók számára.

Építve arra, hogy az itt élő emberek, illetve az itt dolgozó munkavállalók jólléte kiemelt fontosságú a kerületnek, ennek a támogatásnak nem csupán a széleskörű és intenzív szűrés volt a célja, hanem az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságának hangsúlyozása. A több mint 70 ezer kőbányai lakos mellett számos nagyvállalat és KKV van jelen foglalkoztatóként a kerületben, így a munkáltatók számára is kiemelten fontos az emberek, munkavállalók egészsége és azok egészségtudatosságának erősítése.

Az X-GAIN keretében együttműködő partnerek összefogásával, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2023. június 13-án érkezett Kőbányára. Nyolc helyszínen többek között fogászati, tüdőgyógyászati, kardiológiai, szemészeti és bőrgyógyászati szűrővizsgálatokkal várta az érdeklődőket a speciális szűrőkamion, amely Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központja. Mindezek mellett további számos érdekes egészségügyi program is várta a látogatókat minden korosztályból ezen a 8 napon.

Szeptember 30-án Kőbányára érkezett a Richter Egészségváros – 13.625.000 forintot kapott a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház a lakossági összefogásnak köszönhetően

A Kőbánya Gazdaságfejlesztési és Innovációs Tanács (X-GAIN) egészségügyi munkacsoportja a helyi szűrő és egészségügyi edukációs programok előmozdításával is a kőbányai lakosok egészségének megóvásához kíván hozzájárulni. Ennek keretében ajánlotta fel a Richter Gedeon Nyrt., hogy 2023-ban ismét Kőbányára hozza a népszerű országjáró szűrőprogramját, a Richter Egészségvárost. 

A szeptember 30-án a Halom közben megrendezett eseményen 22 fontos szűrésen és tanácsadáson vehettek részt, továbbá számos egészséges életmódhoz kapcsolódó előadást is meghallgathattak az érdeklődők. A résztvevők saját egészségük megőrzése mellett a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért, valamint élőben vagy online meghallgatott előadásért 500 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt.

Kőbánya Önkormányzata a Richterhez hasonlóan szintén 3.500.000 forintot ajánlott fel az egészségügyi intézmény számára, így a 7.000.000 forint összegű alapadománynak, valamint Kőbánya lakossági összefogásának köszönhetően a nap végére összesen 17.125.000 Ft adomány gyűlt össze, amelyből egy ultrahang készülék beszerzését fogja megvalósítani a kórház.

KŐBÁNYA HÍV, MERT KŐBÁNYÁN jó dolgozni! jó élni!